MIKSI VALITA ERITYISPEDAGOGIIKKA?

Nyt yhteishaun 2017 alettua ajattelin kirjoitella hieman ajatuksia opiskelusta ja siitä, kuinka itse päädyin opiskelemaan Joensuuhun erityispedagogiikkaa.
mDSC_0483
Välivuoteni jälkeen olin suunnitellut hakevani opiskelemaan pelkästään luokanopettajaksi Jyväskylään ja Helsinkiin. Leikittelin myös ajatuksella Joensuuhun hakemisesta. Haaveet psykologin ammatista hautasin jo abikeväänä pääsykokeiden jälkeen - tiesin, ettei minusta olisi sille alalle. Mutta sen tiesin, että halusin auttaa ihmisiä ja halusin opettaa. Opettajan ammatti tuntui siis hyvin luontevalta valinnalta. Välivuoden aikana työskennellessäni kouluilla opettajan sijaisena, tuo tunne ja halu opettaa vain vahvistui.
Yhteishaun koittaessa keväällä 2015, klikkailin hakukohteiksi Jyväskylän ja Helsingin luokanopettajakoulutukset, mutta hetken mielijohteesta hakukohteisiin päätyi myös Joensuun luokanopettajakoulutus ja erityispedagogiikka. Järjestys taisi olla Joensuun erkka, luokanopettajakoulutuksissa Jyväskylä, Helsinki ja Joensuu. Ajattelin, etten kuitenkaan pääsisi lukemaan erkkaa - ei siis haittaisi jos sen ensimmäiseksi hakukohteeksi laittaisin.
Yllätys oli siis suuri, kun VAKAVA-kokeen jälkeen sain kutsun sekä Joensuuhun erityispedagogiikan pääsykokeisiin että Jyväskylään luokanopettajapuolen kokeisiin. Pääsykokeiden jälkeen mulla oli melko varma fiilis, että olin pelannut korttini oikein - Joensuun pääsykokeet tuntuivat menneen todella hyvin, Jyväskylänkin ihan okei. Kesäkuun lopussa sain mieluisan kirjeen, kun sain tietää päässeeni Joensuuhun opiskelemaan - minusta tulisi erityisopettaja!
mDSC_0492
Millaista opiskelu erityisopettajaksi sitten on? Lyhyesti sanottuna todella monipuolista! On sitä kuuluisaa luennoilla istumista ja tentteihin pänttäämistä, mutta on se myös paljon muutakin. On harjoitusryhmiä, joissa muun muassa pidetään opetusdemoja, leikitään opetusvälineillä ja suunnitellaan opetusmateriaalia. Suunnitellaan opetusratkaisuja eri oppilasryhmille. On itsenäisiä verkkokursseja ja sähköisiä kirjatenttejä. On opetusharjoitteluja, joissa pääsee konkreettisesti opettamaan. Opiskelu on pitkälti läsnäolopakollista, mutta itse koen, että sillä tavoin opitaan parhaiten - ei kaikkea voi kirjoista päntätä.
Joensuu on ainoa paikka Suomessa, jossa saa suoraan kolmoispätevyyden eli luokanopettajan, erityisopettajan ja erityisluokanopettajan pätevyden ilman sen ihmeempiä hakuja kesken opiskelujen. Meillä se kaikki sisältyy erityisopettajien koulutukseen. Meillä on siis pakollisena pitkänä sivuaineena monialaiset opinnot, jotka antavat pätevyyden toimia luokanopettajana luokka-asteilla 1-6. Monialaisissa opinnoissa siis käydään läpi peruskoulussa opetettavat oppiaineet. Monialaisten opintojen lisäksi meidän tulee valita ainakin yksi sivuaine ja valinnan kirjo on valtava - jokaiselle on varmasti jotain. Itselläni sivuaineena on jo suoritettu kasvatus- ja aikuiskasvatustiede, jonka suoritin välivuoteni aikana. Silti ajattelin hakea vielä sivuaineoikeutta alkukasvatukseen ja psykologiaan. Koska enemmän on enemmän.
mDSC_0503
Mitä olen pitänyt Joensuusta? Voin sanoa, että tänne hakeminen oli elämäni paras päätös. Joensuu on kaupunkina ihana, ihmiset täällä on todella mukavia ja yksinkertaisesti täällä on vaan niin hyvä olla. Välimatkat täällä on lyhyitä ja pyörällä pääsee kätevästi kaikkialle, joukkoliikenne toimii ja on suhteellisen edullista. Asuntotilanne nyt on mitä on, mutta vuokrataso ei onneksi ole kovin paha. Täällä on todella hyvät harrastusmahdollisuudet ja opiskelijatapahtumiakin löytyy paljon!
Itse olen tutustunut täällä aivan mahtaviin ihmisiin niin opiskelun kuin harrastuksenkin (crossfit) parissa. Jyväskylä tai Helsinki olisivat olleet ns. "helppoja" valintoja, koska puolet mun suvusta on sieltä kotoisin ja kaupungit itsessään olivat minulle todella tuttuja. Joensuussa mä sain aloittaa aivan puhtaalta pöydältä - mä en tuntenut ketään ja tiennyt kaupungista itsessään juuri mitään. Silti tästä kaupungista on tullut minulle lyhyessä ajassa koti.
mDSC_0520
kollarit BikBok // toppi GinaTricot // villatakki H&M // lenkkarit Nike FreeRun 5 // kaulakoru Kalevala

Nämä kuvat on otettu reilu pari vuotta sitten (!!) ja ne ovat vain lojuneet koneella mapissa Ö. Ne ovat odottaneet oikeaa ajankohtaa. Nyt oli se oikea ajankohta: itse en vielä tuona hetkenä tiennyt hakevani opiskelemaan erityispedagogiikkaa Joensuuhun, mutta yksi napinpainallus toi minut tänne. Enkä voisi olla tyytyväisempi.

8 kommenttia

 1. Kuulostaa juuri oikealta valinnalta sinulle :) Erityispedagogiikka vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta! Ihanaa, että olet viihtynyt Joensuussa!

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa mielenkiintoiselta alalta opiskella, itsellänikin tulee vuoden päästä taas ajankohtaiseksi nämä opiskelupaikan hakemiset! Vielä kun tietäisi haluaisiko sitä lähteä heti opiskelemaan toisaalle vai pitää välivuoden ja tehdä töitä.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä tulevaisuuden päätöksiin! Itse koin välivuoden hyvänä vaihtoehtona, vaikka hainkin samalla opiskelemaan. Välivuonna sai kuitenkin hyvin tienata rahaa tulevaisuutta varten ja pohtia toden teolla sitä, mikä isona haluaa olla.

   Poista
 3. Todella kiinnostava postaus, erityispedagogiikka kiinnostaa kovasti myös näin lastenhoitajan näkökulmasta :)

  VastaaPoista
 4. Olipa jännää lukea postaus Joensuuhun päätymisestä, itselle sinne opiskelemaan lähtö oli lähes ainoa vaihtoehto kun 16vuotiaana naapurikunnasta suuntaa mietti. Silloiseen elämän tilanteeseen se oli sopivan pieni suuri kaupunki, mutta nykyisen kotikaupunki Jyväskylän jälkeen Joensuu tuntuu niin pieneltä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kuulla! Itsellekin pienellä paikkakunnalla asumisen jälkeen Joensuu tuntuu juuri sopivalta. Olisi joku Jyväskylä toki ihan kiva asuinkaupunki, mutta siiihen vaikuttaa osaltaan se, että sukua on siellä suunnalla.

   Poista