KOTITEKOISTA SUSHIA

Meidän perheessä kaksi kolmesta rakastaa sushia. Silloin tällöin sitä tulee tehtyä siis kotonakin, ravintolavierailujen sijaan.

Kun meillä tehdään sushia, on kyseessä makirullat (merilevä rullan uloimmaisena). Mä tykkään kovasti myös nigireistä ja uramakeista, mutta niitä ei ole (ainakaan toistaiseksi) tullut itse tehtyä. Meillä sushimestarina häärii yleensä äiti, minä sujuvasti autan ja pilkon aineksia. Nyt ajattelin kuitenkin kuvien avulla selostaa, miten makit syntyvät (näin saan itsellekin kätevät ohjeet :D).

Ohjeesta tulee 5 makirullaa.

Ihan ensin tulee keittää sushiriisi. Siihen tarvitaan 250g sushiriisiä, 2 rkl riisiviinietikkaa, 2 rkl sokeria sekä vettä.
♥ Huuhtele ja valuta sushiriisi huolellisesti.
♥ Laita riisi kattilaan ja lisää kylmää vettä niin, että riisi peittyy. Anna seistä noin 20 minuuttia. Valuta vesi pois kattilasta.
♥ Lisää 4 dl vettä, kiehauta varovasti ja vähennä lieden lämpötilaa. Laita kansi päälle.
♥ Anna hautua 10 minuuttia/kunnes kaikki vesi on haihtunut.
♥ Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Voit siirtää riisin toiseen astiaan (nopeuttaa jäähtymistä). Älä kuitenkaan päästä riisiä kuivumaan.
 Mausta riisi: sekoita keskenään 2 rkl riisiviinietikkaa ja 2 rkl sokeria. Sekoita riisin joukkoon.
 Riisi on nyt valmis.

Sitten on aika koota makirullat. Tähän tarvitset: bambumattoja, nori-arkkeja, wasabitahnaa, sekä mieluisia täytteitä. Meillä käytetään mm. kylmäsavulohta, lohta, tonnikalaa, jokirapuja, ruohosipulia, maustamatonta tuorejuustoa, avocadoa, erilaisia majoneeseja, cantalopemelonia... Vain taivas on rajana!
PicMonkey Collagesushi1
♥ Ensin asetellaan bambumatot pöydälle ja levitetään nori-arkit niille. Jaa riisi viiteen osaan ja levitä kostutetuin käsin tasaisesti ja ohuelti (~0,5cm) nori-arkille niin, että toisesta reunasta jätetään noin 1 cm tyhjäksi.
♥ Tee ura melko keskelle riisiä tyhjän reunan suuntaisesti (kts. kuva yllä). Tässä vaiheessa voi oman mielen mukaan lisätä hieman wasabia.
♥ Täytä makit mieluisilla täytteillä (ei liian täyteen). Meillä oli tällä kertaa mm. avocadoa, jokirapua, ruohosipulia ja tuorejuustoa. Täytettä tulee olla tasaisesti koko "uran" mitalla.
PicMonkey Collagesushi2
Sitten on aika rullata makit!
♥ Rullaa täytetty nori-arkki bambumaton avulla tasaisesti painaen. Tyhjä norireuna kannattaa kostuttaa, jotta rulla pysyy kasassa! Paina lopuksi reuna kiinni.
♥ Meillä yleensä tässä välissä laitetaan makirullat hetkeksi jääkaappiin tekeytymään ennen leikkausta.
♥ Makit kannattaa leikata kostutetulla terävällä puukolla 2-3cm paloiksi.
♥ Nauti makit esimerkiksi soijakastikkeen, teryakin ja/tai wasabin kanssa. :)

10 kommenttia

 1. Näyttääpäs herkulliselta!! :) Olen syönyt sushia muistaakseni vain neljä kertaa elämässäni, joista kaksi kertaa on ollut omatekoista, ja ne kerrat ovat kyllä olleet kivoimpia ja maistuvimpia :D ehkä se on se yhdessä tekeminen ja sushirullien näprääminen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kotitekoisessa sushissa on se hyvä puoli, että saa takuuvarmasti täytteiden puolesta mieleistä. Ja onhan se yhdessä tekeminen kivaa :)

   Poista
 2. Itse tehdyt on kyllä niin parhautta ja saa vedellä niin paljon kuin jaksaa :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeista. Kotitekoinen sushi on aina takuuvarmasti tuoretta.

  VastaaPoista
 4. Nyt täytyy tunnustaa, mä en ole kertaakaan vielä syönyt sushia! :) Inhoan raakaa kalaa ja olen luullut, että sushi on aina tehty raa´asta kalasta...nyt täytyy ehdottomasti tehdä muutos tässä kun sushiin voi laittaa muutakin. Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kovasti! Sushiin voi laittaa vaikka mitä täytteeksi! Itsellänikin oli aluksi omat ennakkoluuloni, mutta niin niistä on vaan päästy yli :)

   Poista
 5. Vau, miten kauniita! Itse en tykkää raa`asta kalasta, joten sushia ei ole tullut kokeiltua. Tiedän, että sitä voisi kokeilla myös kypsän kalan kanssa. Ehkä joku päivä uskaltaudun maistamaan :)

  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista