MADDE

Ajattelin tehdä vihdoin postauksen tästä meidän pienestä ipanasta, joka täyttää tänään 6 kuukautta!
DSC_0358m
Meidän pieni valkoinen salama Madde, savolaisittain Matte, (virallinen nimi Aamentassu Cazadat) syntyi siis 28.4.2014. Madde on narttu, rodultaan pyhä birma ja väritykseltään sinikilpparinaamio. Me nähtiin Madde ekan kerran kesäkuun puolivälissä (?) ja me menetettiin välittömästi sydän tuolle pienelle karvapallolle. Alun perinhän meillä ei ollut mitään tarkoitusta ottaa neljättä kissaa, mutta yksi asia johti toiseen ja Madde kotiutui meille heinäkuun lopussa.
PicMonkey Collage madde1
Luonteeltaan Madde on tyypillinen kilppari: itsepäinen kuin mikä. :D Madde on hyvin aktiivinen (meidän valkoinen salama) ja tykkääkin purra sormia ihan hulluna. Madde on myös ensimmäinen meidän kissoista, joka ei ole nirso lelujen suhteen, muut kun ovat olleet hieman valikoivia... Maddelle kelpaa kaikki mikä liikkuu. Maddella on hyvä ruokahalu, mutta broileri on lempparia. Madde on siitä erikoinen, että sitä ei kiinnosta yhtään naksut tai makupalat. Madde lempparipaikka on sylissä (kuten varmaan kuvista voi päätellä..) - tälläkin hetkellä se tässä rötköttää. Madde on hyvin sosiaalinen, kasvattajan sanoin "perskärpänen", eli hyvin riippuvainen ihmisistä tai muista kissoista. Tämän huomasi hyvin muun muassa Madden ollessa ihan pieni (silloin kun ei vielä päästetty muiden kanssa ulkoilemaan), Madde hakeutui aina ihmisten seuraan/syliin/viereen.

Pyhä birma oli meille rotuna ihan uusi, mutta ollaan tultu siihen tulokseen, että ne on aika samantyylisiä norjalaisen metsäkissan kanssa (meillä on ollut kaksi aitoa norskia ja tällähetkellä on kaksi puolinorskia). Pyhä birmoilla on vaan suurempi taipumus tuohon perskärpäsenä olemiseen niiden ollessa himppasen sosiaalisempia.
DSC_0017m
Pyhät birmat syntyvät valkoisina ja Madden väritys pitäisi olla "täysi" noin puolen vuoden kuluttua, Madden täyttäessä vuoden. Tälläkin hetkellä tuntuu, että Madde tummuu silmissä.
Pyhissä birmoissa on myös aika hauska piirre - läheskään kaikki ei osaa naukua! Madde on yksi näistä. Se narisee. :D Madde on tosin oppimassa naukumaan - liekkö osasyynä nää meidän kolme muuta naukujaa...
DSC_0034m
Silloin kun Madde muutti meille, muilla kissoilla oli aluksi hieman pieniä sopeutumisvaikeuksia tähän tilanteeseen. Madde kun oli rohkea, tottunut todella hyvin muihin kissoihin (oli kasvattajalla jatkuvasti tekemisissä yli 10 kissan kanssa), joten Madde hakeutui muiden seuraan. Nämä edelliset kun oli ujoja kuin mitkä, eikä aluksi tehnyt juurikaan kontaktia muihin kissoihin. Onneksi nämä pahimmat ennakkoluulot selätettiin viikossa ja nyt nämä tulee jo toimeen vallan mainiosti. Kaikki on kaikkien kavereita.
DSC_0007m
Nyt, puolen vuoden iässä Madde painaa jo huimat 2,9kg ollen siis ainakin meidän mielestä hyvin kookas pyhä birma nartuksi. Madde olikin pentueen toiseksi suurin ja sen sukupuusta löytyy kasvattajan mukaan todella kookkaita yksilöitä. Madde alkaa ottamaan koossa meidän Miisua ja Millaa kiinni... Maddesta tulee näillä näkymin varmaan sellainen 4-5kg eli kyseessä ei oo mikään pieni ipana. Maddelle on kertynyt meillä ollessa painoa hieman yli kilo.

Sain viime viikolla napattua aika harvinaisen kuvan: kuvan meidän koko laumasta! Niitä kun ei meinaa saada millään ilveellä pysymään yhtäaikaa paikallaan. Tärähtänyt tuokin osittain, mutta parempi kuin ei mitään.
DSC_0011m
Siinäpä teille taas vähän kissajuttuja!

Nyt minä ja Madde (+ muu lauma) toivotetaan teille mukavaa tiistaita ja viikon jatkoa!

2 kommenttia

  1. Hei, nyt kun madde on ollut sinulla jo useamman vuoden, kiinnostaisi tietää että onko kuinka kova maukumaan? Haaveissani on birma, mutta mietityttää äänekkyys :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Madde ei siis osaa naukua, mutta on aika ajoin kova narisemaan/käskemään. Ei ole kovin äänekäs yleisesti ottaen - kukaan meidän kolmesta birmasta ei ole "kunnolla" äänekäs.

      Poista